Unos podataka i formatiranje unetih podataka

Kada se upoznate sa radnim prostorom Excela, što smo uradili u tekstu Excel radni prostor, sledeći korak jeste da naučimo koji podaci se mogu unositi u ćelije, kako da ih menjamo i kako da ih formatiramo za prikaz.

U ćelije radnog prostora Excela moguće je unositi brojeve, tekst i formule. Brojevi i tekst predstavljaju nekakve konstantne vrednosti koje unosimo preko tastature, dok formule predstavljaju rezultat matematičke (ili nekad i logičke) operacije zasnovane na samoj formuli i vrednosti u ćelijama na koje se te formule odnose. Ovakva definicija formula, bez iskustva sa Excelom, zasigurno da je malo razumljiva, ali u ovom momentu ne treba to da nas uplaši, jer posle prvog primera ovo će biti mnogo jasnije.

Da bismo uneli podatak u ćeliju radnog prostora, potrebno je da levim klikom miša izaberemo željenu ćeliju i samo da započnemo kucanje željenih tastera na tastaturi. Kada završite unos željenog podatka, potrebno je da pritisnete Enter na tastaturi i unešen podatak biće zapamćen u izabranoj ćeliji.

Tipični podaci koji se unose u Excel-u su: brojevi koji nam nešto znače u realnom životu (broj godina, iznos prodaje u nekom periodu…), datum koji nas asocira na nešto kada se neka aktivnost prikazana u brojevima desila (datum kao datum rođenja, datum kada je započet neki projekat…), tekst koji bliže opisuje ili objašnjava broj pored teksta (kada unosimo rezultate prodaje svakako da je lakše razumeti te brojeve ako znamo šta koji broj tačno predstavlja – prodaja za mesec april…), formule mogu biti kako matematičke, tako i logičke (logičke formule ispituju da li je neka vrednost u odnosu na drugu jednaka/ista/različita, manja ili veća…).

Formatiranje podataka omogućava da se podaci prikazuju na veliki broj različitih načina. Tipični primeri formatiranja podataka su: boldovano, podvučeno, precrtano, Italic stil teksta, razni fontovi za prikaz teksta i brojeva. Isto tako, formatiranje brojeva je sa velikim brojem mogućnosti, a najćešći format za prikaz brojeva jeste separator za hiljadu (tačka ili zarez) kao i definisanje broja decimala. Pošto se proračuni veoma često koriste za poslovne proračune i prikaz poslovnih rezultata, i zbog toga postoji opcija da se iznosima pridodaju i oznake valuta (EUR, RSD, $…). I ove opcije formatiranja biće mnogo jasnije i lakše za razumevanje nakon primera, koji slede u narednim tekstovima.

Excel je sveobuhvatan program za unos, obradu, prikaz i pretraživanje podataka. Sve navedeno obuhvata opcije Excel-a za unos, formatiranje, filtriranje, uslovno formatiranje (najčešće obeležavanje ćelija bojama uslovno u odnosu na vrednost ćelije).