5S metoda

5S predstavlja metodu za sistematsko uređenje radnog prostora sa planom za održivost tog uređenja radnog prostora. Ova metoda je dobila naziv po tome što je sačinjenja od 5 cikličnih koraka koji svi imaju naziv koji na engleskom jeziku počinju na slovo S. Pre nego što pomenemo koje su to reči, mislim da je važno da pomenemo princip 5S metode, koji potiče iz osnovnih LEAN principa:

MESTO ZA SVE I SVE NA SVOM MESTU!

Jednostavan princip, ali je izuzetno komplikovano sprovesti ga u praksi. Suštinski, ovaj princip nam kaže da predvidimo mesto za svaki alat ili stvar koju koristimo u svom radu i da ga uvek odlažemo nakon upotrebe na isto unapred definisano mesto. Matematički gledano, ako budemo svoj alat ili pribor ostavljali uvek na isto mesto i ako ga budemo našli uvek na istom mestu kada nam zatreba, utrošićemo minimalno vremena na uzimanje i vraćanje alata i pribora. Velika većina ljudi svakodnevno pokušava da opovrgne ovaj matematički tačan zaključak i svakodnevno dokazuje sama sebi, radeći nedisciplinovano sa alatom i priborom, da je ovaj princip zaista najefektnije i najefikasnije rešenje za uređenje radnog prostora. Na ovom mestu već bih istakao da je za uspeh 5S metode najmanje zaslužan LEAN konsultant, a najviše sam čovek koji radi u radnom (ili životnom) prostoru koji je uređen po 5S LEAN metodi.

5S LEAN metoda predstavlja pet cikličnih koraka koji se periodično ponavljaju u toku rada i na taj način obezbeđuje se kontstantno uređenje radnog prostora na željeni i unapred definisan način. Ti koraci su:

  • SORTSORTIRATI: Sortiranje koji alati i pribori su nam bitni, a koji nam nisu bitni u našem radnom prostoru
  • STRAIGHTENSLOŽITI: Određivanje mesta za sve i držanje svih alata i pribora na mestu određenom za njih, kada ih ne koristimo
  • SHINESREDITI: Čišćenje, u kontinuitetu, radnog prostora, tako da radni prostor uvek bude čist (najčešće se organizuje na kraju radnog vremena ili ako je proces takav, onda više puta u toku radnog dana)
  • STANDARDIZESTANDARDIZOVATI: Standardizacija rada na radnom mestu, pri čemu se želi postići da su prethodno navedeni koraci postali navika i način rada u tom konkretnom radnom prostoru (najčešće se napišu određena pravila ili se naprave slikovita uputstva ili se postavi veći broj oznaka u radnom prostoru koji objašnjavaju kako se želi sortirati alat i pribor i kada i kako se čisti radni prostor)
  • SUSTAINSPROVODITI: Održivost predstavlja korak koji ima za zadatak da obezbedi da se standardizovan način rada konstantno ponavlja i upražnjava. Ovaj korak predstavlja pravi izazov. Prethodnih 4 koraka su uglavnom jednokratni ili se retko ponavljaju, dok se ovaj peti korak mora primenjivati svakodnevno, što kao samodisciplina, što kao mera kontrole od strane radnog mesta koje rukovodi nekim radnim prostorom.

5S je zamišljen kao ciklus, pri čemu se ovi koraci ponavljaju, a pri tom imaju i svoj redosled. Naravno, po uređenju radnog prostora po principima 5S metode, nije potrebno svakodnevno ponavljati sve korake. S druge strane, da bi ispoštovali LEAN princip o stalnom/kontinuiranom usavršavanju, sve korake 5S metode je potrebno s vremena na vreme ponavljati, pogotovo ako dođe do promena u radnom procesu ili radnom prostoru, a svakako u momentima kada osmislimo neku novu ideju kako možemo da uredimo prostor koji će nam pomoći da usavršimo svoje aktivnosti.

Kao i većina LEAN metoda, i 5S je metoda koja se može lepo i jasno slikovito prikazati i objasniti. Neke od dostupnih slika i meni najinteresantnije prikazane su ovde:

 

Nekoliko primera kako izgleda radni prostor pre primene 5S LEAN metode i kako izgleda posle primene:

LITERATURA: